top of page
  • Yazarın fotoğrafıBahattin Bakır

Ne Zaman Psikoloğa Gitmelisin? (Anormal Davranış Nedir?)

Güncelleme tarihi: 6 Mar 2023

Ne zaman bir psikoloğa gitmek gerektiği sık sık sorulan sorulardan olabilir ancak bunun tam olarak net bir cevabı yok. Aslında her zaman herhangi bir konuda daha doğru düşünmek için psikoloğa gidilebilir de denebilir ya da şu şu kriterler dahilinde gitsen daha iyi olur da denebilir. Bu yazıda kısaca anormal davranış (normal olmayan) nedir -ki ben anormal davranış yerine uyumsuz davranış demeyim tercih ediyorum- ve kişiyi terapiye getiren şey nedir kısaca bunlardan bahsetmek istiyorum.


Anormal davranış kelimesi biraz rahatsız edici bir anlam taşıyor ki son zamanlarda artık anormal davranış yerine uyumsuz davranış kelimesi kullanılıyor. Ne şekilde adlandırıldığını bir kenara bırakırsak neyi kastettiğinden bahsetmek daha doğru olacaktır. Anormal davranışla kastedilen genellikle psikopatolojik sorunlardır diyebiliriz. Kabaca kişiyi psikoterapiye getiren nedenler… Zaten net üzerinde anlaşılmış bir tanımı da yok. Zira normalin ne olduğunu (dolayısıyla normal dışı olanın) belirleyici olan şeyler farklılık gösterebiliyor.


Lafı uzatmadan anormal davranışı kısaca şöyle tanımlayabiliriz: yaşadığımız kültür içindeki normal kabul edilen beklentilere uymayan, olasılıkla seyrek olarak görülen, kişide kişisel sıkıntı hissi oluşturan, kişinin hayattaki işlevselliğini önemli ölçüde etkileyen ve sosyal hayatını sekteye uğratan davranışlardır.


Burada önemli olan anormal ya da uyumsuz davranış nedir bunlardansa kişinin ne zaman bir psikoloğa gitmesi gerektiği, ne zaman psikoterapiye ihtiyacı olduğu konusudur. Yukarıda tanımda da bahsettiğim üzere temel olan bir iki kriter var. Kişisel sıkıntı, bozulmuş işlevsellik ve sosyal hayatın sekteye uğraması…


Dolayısıyla zor zamanlardan geçtiğinizde, kendinizi kötü hissettiğinizde acaba psikoloğa gitmem gerekir mi diye bir soru aklınızı kurcalıyorsa bu kriterleri gözden geçirebilirsiniz. En temel olanı da bir sıkıntı, rahatsızlık hissediyor ve ihtiyacım var diye düşünüyor olmanız olabilir. Ancak bunu düşünürken de diğer iki şeyi aklınızın köşesinde tutun. İşlevselliğim bozuldu mu? Yani var olan problemlerim evdeki hayatımı, işteki verimimi, okuldaki başarımı etkiliyor mu? Etkiliyorsa işlevselliğiniz bozulmuş olabilir. Aynı zamanda sosyal hayattan yavaş yavaş kendinizi çekmeye, isteksiz olmaya ve enerji bulamamaya başlamışsanız da bu da bir işaret olabilir.


Bütün bunlara ek olarak da hayatın akışında birkaç günlük ya da bir haftalık iniş çıkışlar, hüzünlü zamanlar olabilir. Bu anormal olmaktan öte normal bir durumdur. Ancak bu süre uzamaya ve artık aylara doğru gitmeye başlarsa işte o zaman bir psikoloğa gitmekte fayda olabilir.


Sizlerle hala tanışmamışsak Hakkımda sayfasından benimle alakalı daha fazla bilgiye sahip olabilir, Instagram hesabımdan beni takip ederek ya da YouTube kanalımı ziyaret ederek farklı içeriklere ulaşabilir, abone olabilirsiniz. Yine soru, görüş ve önerileriniz için de sosyal hesaplarımdan bana ulaşabilirsiniz.


64 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page