top of page
  • Yazarın fotoğrafıBahattin Bakır

Bilimsel Yöntemlerle Sınav Kaygısından Baş Etme– Udemy Kurs Tanıtımı

Selamlar sizlerle bu yazıda kısaca bilimsel yöntemlerle sınav kaygısıyla baş etmeyi kolaylaştıracak yöntemleri ele aldığımız ve udemy üzerinden yayında olan video kursu konuşuyor olacağız. Bu yazı ayrıca kursu yazı serisine dönüştürdüğüm serinin de ilk yazısı olacak diyebilirim. Sınav kaygısını kontrol edebilmek için kursun tanıtımına kısaca göz atıp bu yazı serisine özel kupon kodunu da aşağıya bırakıyor olacağım.




Sınav Kaygısı Nedir?


Sınav kaygısı, öğrenilen bilginin sınav esnasında uygulanmasına engel olan ve sınav performansında düşüşe neden olan yüksek düzeyde kaygı durumu diyebiliriz. Yani bir psikolojik tanı değil ama duruma özgü yüksek bir kaygı deneyimi ve gitgide artık daha fazla sınandığımız, daha fazla strese maruz kaldığımız bir dönemde olduğumuz için de baş etmeyi öğrenmek zorunda olduğumuz bir durum.


Kaygı dediğimiz şey, hayatımızın her aşamasında olsa da aynı zamanda baş edilebilir bir durum. Kaygıyı yönetmeyi kaygıyla baş etmeyi öğrendiğimizdeyse zaten kaygı bizim için fazlasıyla faydalı ve harekete geçirici olabiliyor. Yani anlayacağınız bizim amacımız kaygıyı sıfırlamak değil kaygıyı stresi bizim için faydalı ve destekleyici hale getirmeyi öğrenmek.


Sınav Kaygısı ile Baş Etme Kursunun Amacı


Bu kursta da amacımız tam olarak bu. Yani sınav kaygısını yönetmeyi ve stresi bizim amacımıza hizmet eder hale getirmeyi öğreneceğiz. Bunu nasıl yapacağız? Kursu incelediğinizde ve aldığınızda da göreceğiniz üzere öncelikle kaygıyı oldukça detaylı bir şekilde tanıyıp hayatımızdaki yerini inceleyeceğiz. Sonrasında da kaygının bedenimizdeki, düşüncelerimizdeki ve davranışlarımızdaki etkisini ele alarak bunları çözmek üzere egzersizler yapacağız. Kısacası sınav kaygısını kapsayıcı bir şekilde ele alıp bizim için bir sorun olmaktan çıkaracağız.


Bahattin Bakır Kimdir?


Kursa geçmeden önce de çok kısaca kendimden bahsederek tanışmanın faydalı olacağını düşünüyorum. Ben Bahattin Bakır. Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden 2017 yılında mezun oldum ve o yıldan beri de psikolog olarak çalışıyorum ve aktif olarak danışan görüyorum. Bu süre boyunca Bilişsel Davranışçı Terapi, Duygu Odaklı Çift Terapisi ve Cinsel Terapi eğitimlerimi tamamladım. Zaten bu alanda kendimi geliştirmeye ve çalışmaya da devam ediyorum.


Beraberinde bir süredir kendi öğrenme sürecimi daha verimli ve aktif hale getirebilmek adına kendi adıma olan web sitemde, Instagram ve Youtube’da da içerik üretmeye çalışıyorum. Aynı zamanda Türkiye’ye ilk geldiği zamanlardan beri öğrenci olarak bulunduğum Udemy platformunda da bu ilk kursumla beraber eğitmen olarak ilk adımımı atmış olacağım.


Daha yakından tanışabilmemiz için benimle bahsettiğim diğer platformlardan ya da Udemy üzerinden iletişim kurabilirsiniz.


Kurs kullanma rehberi (Kurstan en iyi faydayı nasıl sağlarım?)


Kursa başlamadan önce kurstan en iyi faydayı sağlayabilmek adına kısaca birkaç kuraldan da bahsetmek istiyorum. Bu kurallar kursun etkili olması ve kaygıyla baş etmeyi öğrenmemiz için oldukça önemli.


  1. Her şeyden önce kaygıyla öğrenmenin bir süreç olduğunu ve zaman aldığını unutmamak gerekiyor. Aynı zamanda öğrenirken hataların ilerleme ve gerilemelerin olacağını da unutmayın. Kaygıyla baş etmeyi öğrenmekte bir süreç olduğundan kurs boyunca sabırlı olmanızı ve ilerleme ve gerilemelerde moralinizi düşürmemenizi tavsiye edeceğim.

  2. Kursu sırayla takip etmeniz sizin için fayda sağlayacaktır. Çünkü her bölüm bir önceki bölümün üzerine inşa edilerek devam edecek. Özellikle kaygıyı detaylıca tanıttığım kısımda bazen bir an önce çözüme geçmek için atlamak gibi bir istek duyabilirsiniz. Ancak unutmayın çözümün, değişimin ilk aşaması fark etmekten, sorunu iyi bir şekilde tanımaktan geçer.

  3. Yine kursta acele edip hızlı ilerlemek isteyebilirsiniz ancak benim tavsiyem her bölümü iyice pekiştirip, egzersizleri etkili ve doğru bir şekilde yapar hale geldikten sonra bir sonraki bölüme geçmeniz.

  4. Son olarak da söyledim ama yine altını çizmekte fayda var. Değişim zaman alacak bir şey ve acele etmek bizim yararımıza değil. Aynı zamanda zaman zaman zorlanmak, hata yapmak, ilerleyememek bu sürecin normali. Bu yüzden de lütfen böyle zamanlarda pes etmeyin. Egzersizleri ne kadar sık ve usulünce dener ve yaparsanız o kadar hızlı ilerlemeniz de mümkün olur.

  5. Bir diğer nokta da kurs boyunca her zaman sorularınızı bana iletebilirsiniz. Elimden geldiğince hızlı dönüşler yapmaya gayret edeceğim.


Bilişsel Davranışçı Terapi(BDT) Nedir? Ne Kadar Etkili?


Kısaca kursumuzun yöntemi olan Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemini de anlatmakta fayda var. Bilişsel Davranışçı Terapi kısaca BDT nasıl düşündüğümüzün, nasıl davrandığımızın ve nasıl hissettiğimizin sorunların ortaya çıkmasında, sürdürülmesinde ve çözümündeki rolünün ele alındığı ve bu durumların hedef alınarak iyileşmeyi amaçlayan bilimsel bir terapi tekniğidir. Kursumuzun da temelini oluşturan bu yöntemin belki de dünyada psikoterapi alanında en çok kullanılan yöntemlerin başında geldiğini ve üzerine en çok bilimsel çalışmalar yapılan yöntemlerden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Biz de kursumuz boyunca bu bilimsel yöntem doğrultusunda ilerleyeceğiz. “Bilişsel” kısmı doğrultusunda düşüncelerimizi, “davranışçı” kısmı doğrultusunda da davranışlarımızı ele alacağız. Aynı zamanda aktif olarak egzersizler ve uygulamalarla da bu süreci tek yönlü bir aktarımın olduğu bir formattan uzak durup karşılıklı bir hale getireceğiz.


Bonus: Kursa İndirimli Erişim


Kursa kayıt olmak için buradaki linke tıklayarak indirimli bir şekilde kayıt yaptırabilirsiniz.



48 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page